← Ga terug

Capital FIT kijkt met veel plezier terug op onze bijdrage aan de innovatieve projecten SAWA en Patchwork. 

19 mei 2023

Capital FIT kijkt met veel plezier terug op onze bijdrage aan de innovatieve projecten SAWA en Patchwork. Naar aanleiding hiervan schreven we twee weken geleden al over de mogelijkheden rondom ‘het versnellen van de houtbouw opgave’ in Nederland.  Met behulp van een poll vroegen we jullie op welke manier deze opgave het snelste bewerkstelligd kan worden? De meerderheid van de stemmen ging uiteindelijk naar ‘een flexibele grondprijs’. Een dergelijke maatregel zou niet alleen eventuele tegenvallers kunnen opvangen, maar laat gemeentelijke overheden ook meeprofiteren van mogelijke meevallers. We schrijven expliciet ‘gemeentelijke overheden’, want een flexibele grondprijs vereist wél een actief grondbeleid; een particuliere verkoper van grond zal hoogstwaarschijnlijk toch een vaste prijs willen krijgen voor het stuk grond dat hij/zij verkoopt om een (her)ontwikkeling mogelijk te maken. Ons team van Capital FIT, of ons investeringsplatform EarthY , gaan graag in gesprek met gemeentelijke overheden (Gemeente AmsterdamGemeente RotterdamGemeente Den HaagGemeente UtrechtGemeente Eindhoven) over hoe een dergelijk ‘flexibele grondprijs-instrument’ er in de praktijk uit zou kunnen zien, ook in relatie tot de Wettelijke Regels Begroting (BBV).

In het licht van de poll over meer houtbouw was het overigens extra leuk dat we vorige week, onder toezicht oog van Arup en samen met Focus Real Estate en Nice Developers B.V., een bezoek mochten brengen aan het nieuwe hoofdkantoor van DPG, in het snel verkleurende Amstelkwartier in Amsterdam.
We raakten onder de indruk van hoe solide het karkas in CLT-hout oogt én de uitstraling die een houten plafond geeft, maar waren ook gefascineerd door de nieuwe uitdagingen die samenhangen met houtbouw. Denk bijvoorbeeld aan het grondwaterpeil dat een lichtere constructie, zoals een houten gebouw, makkelijk omhoogduwt zodat er tijdens de bouw extra ankers moet worden geplaatst. Mooie nieuwe inzichten.

Veel dank aan Arup voor de uitnodiging en inspirerende rondleiding!

#capitalfit#houtbouw#finance#realestate