← Ga terug

Hoe realiseren we méér houtbouw in een neergaande markt?

15 december 2022

Vorige week werd uitgebreid bericht over het feestelijke startsein van de bouw van ‘SAWA’ in Rotterdam, zie ook https://lnkd.in/eQTEx9Ux

Allereerst willen we de betrokken partijen Nice Developers B.V.ERA ContourFocus Real EstateMei architects and plannersGemeente Rotterdam feliciteren met deze heugelijke mijlpaal. Eerder dit jaar hebben wij met veel werkplezier Focus Real Estate mogen bijstaan in de verwerving van de 70 huurappartementen in ‘SAWA’, een leuk en leerzaam traject.

Hetzelfde geldt voor het houtbouw project ‘Patchwork’ in de Amsterdamse Sluisbuurt, waar we via ons investeringsplatform EarthY aan werken. Het belang van méér houtbouw is evident gezien de stikstofproblematiek. Tegelijkertijd is nu nog slechts 2% van de bouwstroom houtbouw. Ondanks de belofte over snellere bouwtijden en betere financieringscondities zien we vooralsnog, dat de business cases van binnenstedelijke gestapelde houtbouw projecten lastig rond te rekenen zijn en vooral volatiel zijn. In een opwaartse markt zoals de afgelopen jaren is een plotselinge stijging van de bouwkosten of houtprijzen nog te compenseren door hogere opbrengsten, zeker in het geval van unieke projecten zoals ‘SAWA’ en ‘Patchwork’ waar early-adopters bereid zijn om meer te betalen.

In de neerwaartse markt van vandaag is het risicoprofiel van een dergelijk houtbouw project echter moeilijker te overzien. Gemeentelijke overheden sturen via tenders of partnerselecties actief aan op meer houtbouw, maar wij sluiten niet uit dat ontwikkelaars de ambities neerwaarts zullen (moeten) bijstellen én dat er andere materialen zullen worden toegepast om de risico-rendementsverhoudingen in balans te brengen. Als Capital FIT en EarthY denken we graag in oplossingen, hoe krijgen we meer houtbouw projecten van de grond? Welke route is dan het meest effectief? Graag jullie mening in onderstaande poll. We komen hier dan volgende week op terug, ook in relatie tot onze betrokkenheid bij het Amsterdamse Houtbouw Convenant.

#capitalfit#finance#houtbouw#bouw